فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صمد عابدینی، صمد رسول‏ زاده‏ اقدم، پرویز صبوری کزج* صفحات 155-184

    از عوامل تعیین‏ کننده عدالت‏ طلبی و سلطه ‏جویی، ادراک هر فرد از عدالت جنسیتی است. این پژوهش با هدف مطالعه ادراک عدالت جنسیتی زنان و نقش عوامل جامعه ‏شناختی در پیدایش این پدیده در بستر قومیت انجام شده است. مبانی نظری پژوهش براساس نظریه‏ های هومنز، بوردیو و پارسونز تدوین یافته است. روش پژوهش از نوع پیمایش است که داده ‏ها با ابزار پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان بالای20 سال اقوام ترک، کرد و گیلک شهرستان‏های اردبیل، پارس‏آباد، خلخال، سنندج، پیرانشهر، بیجار، رشت، لاهیجان و تالش است. روش نمونه‏ گیری هدفمند و از نوع سهمیه ‏ای است. نتایج پژوهش نشان داد 52 درصد از پاسخ‏ دهندگان تعریف عدالت جنسیتی را به ویژگی‏ های فرهنگی و اجتماعی ارجاع می‏دهند و نقش عوامل طبیعی و بیولوژیکی را در شکل‏دهی به عدالت جنسیتی مفروض نمی‏دانند. آزمون های مقایسه ای بیشترین اختلاف برداشت از ادراک عدالت جنسیتی را بین قوم کرد و گیلک نشان داد. آزمون‏های تحلیل چند متغیره تفاوت ابعاد ادراک عدالت جنسیتی را برحسب متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه نمادین، سرمایه اقتصادی، سرمایه عاطفی و تصورات قالبی بین اقوام ترک، کرد و گیلک تایید کرد.

    کلیدواژگان: ادراک عدالت جنسیتی، زنان، سرمایه‏های اجتماعی، سرمایه عاطفی، قومیت
  • منصور طبیعی، رعنا محمدتقی نژاد اصفهانی* صفحات 185-217

    هدف از این پژوهش تحلیل گفتمان انتقادی فرودستی زنان از خلال تحلیل چهار فیلم سینمایی عروس آتش، کاغذ بی‏خط، خانه پدری و ناهید است. چارچوب نظری استفاده شده نظریه خودمداری قاضی ‏مرادی است که با روش تحلیل‏گفتمان انتقادی فرکلاف انجام شده ‏است. تحلیل‏ گفتمان انتقادی با پیوند میان ساختارهای گفتمانی و بافت‏های اجتماعی می‏تواند به درک ما برای فهم مسایلی که وجود دارد کمک کند. از جمله نظم‏های گفتمانی مسلط، گفتمان پدرسالاری است که روابط بین دو جنس را از موضع قدرت واسازی می‏کند؛ همچنین، گفتمان سنت و تجدد که باعث می‏شود سوژه ‏ها به بازتعریف هویت خویش دست بزنند. این روش شامل سه مرحله توصیف، تفسیر و تبیین است. برای این منظور، در مرحله توصیف، به ویژگی‏های صوری متن (تحلیل دیالوگ‏ها و سکانس‏ها) توجه شده ‏است. در مرحله دوم، که مرحله تفسیر است، به بیناگفتمانیت (پرکتیس گفتمانی) پرداخته شده‏ است؛ و در مرحله آخر تاثیر متقابل ساختارهای کلان اجتماعی بر متن با تکیه بر نظریه خودمداری بررسی شده ‏است. نتایج حاکی از آن است که چگونه از گذار دو فضای گفتمانی سنت و تجدد، نظم گفتمان جنسیتی و روابط قدرت نهفته در این سلسله‏ مراتب، باعث فرودستی زنان و سپس مقاومت آن‏ها در برابر فرادستی مردان شده ‏است. زنانگی‏های مدرن و سنتی نه تنها در تقابل با هم قرار می‏گیرند، بلکه از سویی دیگر، دال زنانه در مقابل سوژه ‏های مرد سنتی و مدرن نیز بازنمایی می‏شود.

    کلیدواژگان: تحلیل‏گفتمان انتقادی، زنان، سینما، فرودستی، مقاومت
  • محبوبه شعبانی جفرودی، سیده مامک صلواتیان*، علیرضا نیکویی، سامره اسدی مجره صفحات 219-249

    کهن‏الگو در روان جمعی انسان برانگیزاننده اعمال انواع کنش در ذهن معنوی اوست و از آنجا که جوهره هنر، ذهن و روان آدمی است، مقاله حاضر ارتباط میان روان کاوی و معماری را جست وجو می‏کند. کارل گوستاو یونگ، مبدع نظریه روان شناسی تحلیلی و باسط تیوری کهن ‏الگوها، معماری را چونان روان انسان می‏داند. به طوری که موقن است ابدا پدیده ‏ای دست‏ ساز بشر موجود نیست که نخست به‏ صورت پندار و خیال در روان نبوده باشد. شمار کهن ‏الگوها به‏ عنوان موضوع اصلی بحث بسیار است. این تحقیق با محوریت قرار دادن دو کهن ‏الگوی آنیما و آنیموس، نخست در پی یافتن و گردآوری نمادهای این کهن ‏الگوها در اندیشه ‏ها، آیین‏ها و باورهای قومی و سپس ایجاد تناظر در نمادهای برخی از مهم‏ترین اجزای خانه‏ های سنتی فلات مرکزی ایران شامل دستگاه ورودی، حیاط، ایوان، حوض خانه، اتاق، بادگیر، سرداب و سایر است. مقاله پیش رو با رویکرد تحلیل محتوا در پارادایم کیفی به‏روش استقرایی و قیاسی انجام پذیرفته است. نتایج تحقیق نشان می‏دهند میان نمادهای کهن ‏الگوهای آنیما و آنیموس و مضامین معنوی نهفته در اجزای خانه‏ های سنتی تناظر برقرار است و همان‏گونه که روان انسان کامل سرشتی دووجهی دارد، تعادل میان هردو نمودهای ‏روان ‏زنانه و روان‏مردانه در کلیت والای معماری سنتی خانه نیز دیده می‏شود.

    کلیدواژگان: آنیما، آنیموس، خانه‏های سنتی فلات مرکزی ایران، نمادهای کهن‏الگویی، یونگ
  • اکرم نوری*، هما موسی نژاد خبیصی، مهدی کشاورز افشار صفحات 251-266
    تصویر زن به عنوان نقشی انسانی از نقش های رایج در قالی های عشایری است که در مناطق مختلف کشور در قالب ها و ساختارهای متفاوت بافته شده است و قطعا مفهومی نمادین و خاص هم دارد. «نه زن» از نقش هایی است که در آن تصویر زن بافته شده است و در این پژوهش در سه نمونه قالی از سه ایل متفاوت بررسی می شود. پژوهشگران در پی نوع تصویرگری زن در این دسته از فرش های دستباف ایرانی و ارتباط این نوع تصویرپردازی با شکل ظاهری و اجتماعی زنان عشایرند. در واقع، نوع پوشش و آرایش به منزله یکی از هنجارهای اجتماعی برای زنان در این تحقیق بررسی می شود. پرسش اصلی این تحقیق این چنین بیان می شود که: نوع تصویرپردازی زن در این قالی ها با ساختاری که جامعه عشایری برای زنان خود به عنوان هنجار، رسم و سنت در قالب پوشش و پوشاک می پسندد، تا چه میزان در رابطه است؟ این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اینترنتی انجام شد. پوشش زنان در قالی بلوچ به پوشش اجتماعی زنان عشایر بلوچ نزدیک است، پوشش زنان در قالی کرد با پوشش اجتماعی زنان عشایر کرد خراسان شباهت لازم را ندارد و همچنین پوشش زنان در قالی افشار هیچ قرابت و شباهتی با پوشاک زنان در عشایر افشار کرمان ندارد.
    کلیدواژگان: پوشاک سنتی، تصویر زنان، قالی عشایری، نقش های انسانی، لباس عشایر
  • مهتاب دادخواه*، کریم حاجی زاده، بهروز افخمی، حبیب شهبازی شیران صفحات 267-287

    متون تاریخی به جهت روایت گری‏های مردانه از فرمانروایان و بزرگان دوره‏های تاریخی، اغلب کمتر از مردمان عادی، به ویژه زنان، گفته‏اند. درواقع،زنان با اینکه نیمی از جامعه بشری و تربیت‏ دهنده مردان و نسل آینده هستند و در ادوار تاریخی نیز تاثیر انکارناپذیری در روابط اجتماعی، حفظ و تداوم سنت‏ها، رسوم و حتی بازی‏های سیاسی داشته‏ اند، در بیشتر مواقع به دلایل فرهنگی کمتر سخنی از حضور آنان در اجتماع به میان آمده یا زیر سایه مردان تعریف شده‏اند. بنابراین، برای روشن کردن موضوع و پاسخ به خلاها و پرسش‏های موجود روش‏های باستان‏ شناختی و مطالعه مواد فرهنگی بسیار ارزشمند و کارگشاست، زیرا باستان‏شناسی همواره با استفاده از مواد فرهنگی به بازسازی جوامع، فرهنگ و نقش‏های انسان می‏ پردازد. مقاله پیش رو نگاره‏های مکتب تبریز را به عنوان شواهد مادی دوره صفوی بررسی کرده است و تلاش می‏کند تصویری را که در متون دوره صفوی از زنان ارایه می‏شود با تصاویر باقی مانده از آنان در نگاره‏های مکتب تبریز مقایسه کند و تناقض‏ها و شباهت‏های بین آن‏ دو را به بحث بگذارد. در اینجا مطالعه نگاره‏ های شاهنامه شاه تهماسب، خمسه نظامی و هفت اورنگ جامی نشان داد که زنان در دوره صفوی دست کم در دوران هم زمان با مکتب تبریز برخلاف متون تاریخی آن دوره نقش پر رنگ و فعال تری در جامعه داشته‏اند.

    کلیدواژگان: دوره صفوی، زنان، مکتب تبریز، نگارگری
  • الهه پنجه باشی*، فاطمه دولاب صفحات 289-322
    «باغ ارم» و «خانه زینت الملوک» از بناهای مهم و تاریخی شهر شیراز در دوره قاجار است. موضوع اصلی این دو بنا با تزیینات اصلی نقش زن و تحلیل فرمی آن، بر مبنای نظریه ریخت شناسی ولادیمیر پراپ، مسئله اصلی این پژوهش است. پژوهش حاضر براساس روش تاریخی تطبیقی بررسی شده و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای (اسنادی) و با رویکرد تاریخی براساس نظریه ریخت شناسی صورت گرفته است. این پژوهش به این سوالات پاسخ می دهد: ریخت شناسی فرم زن در کاشی کاری این دو بنا چگونه کار شده است؟ چه شباهت ها و تفاوت هایی دارد و چگونه با نظریه پراپ قابل تطبیق است؟ در انتهای این پژوهش نتیجه گرفته می شود که نقش زن در قالب شخصیت های شیرین، بلقیس و زلیخا از نقش های اصلی تزیینی در سردر باغ ارم و خانه زینت الملوک است. نقش های اصلی تزیینی زنان در این بناها با لباس و آرایش قاجاری کار شده است. زن به منزله عنصر اصلی تزیینی در کاشی کاری این سردرها بر خویش کاری نقش زنان تاکید دارد و قابل تطبیق با نظریه پراپ بوده است.
    کلیدواژگان: بلقیس، پراپ، ریخت شناسی، زلیخا، زن، سردر، شیرین، قاجار، کاشی
  • بهروز محمودی بختیاری*، زهرا شیروانی سعادت ابادی، احد خالقی بلبلوئی صفحات 323-348

    در تاریخ نمایش سنتی ایران، به ویژه سیاه‏بازی، کنشگری و حضور زنان در این عرصه فرهنگی هنری در بسیاری از وجوه کم‏رنگ و گهگاه کاملا محو بوده است. همچنین به دلیل عدم ثبت وقایع نمایش سنتی، اسناد زیادی در این رابطه وجود ندارد. با وجود این، یکی از جنبه‏ های مهم کنشگری زنان در دهه‏ های اخیر در زمینه نمایش‏های سنتی، به خصوص در سیاه‏ بازی رخ داده است. این فعالیت‏ها به خلق شخصیت الماس (سیاه) مونث بین زنان ایرانی منجر شده که تا پیش از انقلاب اسلامی وجود نداشته است. این مقاله به حضور زنان در این گونه نمایشی و بازی در نقش الماس می‏پردازد و جنبه ‏های اجتماعی حاصل از این رویداد را در حوزه نظری، بر اساس آرای فمنیسم پست‏ مدرن با تاکید بر مفهوم «دیگری» و نیز بر اساس نظریات جودیت باتلر با محوریت «هویت جنسیتی» و «مخالف ‏پوشی» بررسی می‏کند. تلاش بر این است بدانیم چرا زنان تا پیش ‏از این در نمایش‏های سنتی ایرانی حضور نداشته ‏اند و با حضور خود چگونه یک گفتمان زنانه را شکل داده‏اند. به منظور بررسی جزییات شکل‏گیری شخصیت الماس مونث، از گزیده‏ای از متون نمایشی و اجراها هم استفاده شده است. مقاله نشان می‏دهد که «دیگری بودن» باعث ساختارشکنی و خلق رویداد جدیدی می‏شود که همانا شروع شکل‏ گیری الماس مونث در قالب یک گفتمان زنانه است: گفتمان تازه‏ای که حاصل رویکرد تبدیل به دیگری و به هم ریختن عرف‏های جنسیتی است.

    کلیدواژگان: پست‏مدرنیسم، سیاه‏بازی، شخصیت سیاه، فمنیسم، نمایش سنتی ایران
|
  • Samad Abedini, Samad Rasoulzadeh Aghdam, Parviz Saboori Kazaj * Pages 155-184

    One of the determinants of seeking justice and seeking domination is perceptions of gender Justice. This research aimed to study the perception of Women's gender justice and the role of sociological factors in the emergence of this phenomenon in the context of ethnicity. Theoretical foundations of the research are formulated based on the theories of Homens, Bourdieu, and Parsons. The research method is survey type and the data is collected by questionnaire. The statistical population includes all women over 20 of from Turkish, Kurdish and Gilak provinces of Ardebil, Parsabad, Khalkhal, Sanandaj, Piranshahr, Bijar, Rasht, Lahijan and Talesh. The sampling method is quota- Purposive. The results showed that 52% of respondents refer to the definition of gender Justice to cultural and social characteristics and role of natural and biological factors in shaping the perception of gender justice is not assumed. Comparative tests revealed the largest differences in perceptions of gender justice between ethnic of Kurdish and Gilak. Multivariate analysis tests confirmed differences in perceptions of gender justice (Exchange justice, Ritual justice, Justice in freedom of action, Justice in capability) in terms of variables of cultural capital, social capital, symbolic capital, economic capital, emotional capital, and stereotypes among Turkish, Kurdish and Gilak ethnic groups.

    Keywords: Perceptions of gender justice, Ethnicity, social capitals, emotional capital, women
  • Mansour Tabiei, Raana MohammadTaghi Nejad Esfahani * Pages 185-217

    The purpose of this study is to analyze the critical discourse of women's inferiority through the analysis of four films: Fire Bride, Lineless Paper, Father's House and Venus. The theoretical framework used is Judge Moradi's theory of self-determination, which has been done by Fairclough's method of critical discourse analysis; Critical discourse analysis, by linking discourse structures and social contexts, can help us to understand the issues that exist. Among the dominant discourse systems is patriarchal discourse, which deconstructs relations between the sexes from a position of power; Also, the discourse of tradition and modernity that causes subjects to redefine their identity. This method has three stages of description, interpretation and explanation; For this purpose, in the description stage, attention is paid to the formal features of the text (analysis of dialogues and sequences). In the second stage, which is the stage of interpretation, inter-discourse (discourse practice) is discussed; Finally, the interaction of macro-social structures on the text based on the theory of autonomy has been investigated. The results show how the transition between the two discourse spaces of tradition and modernity, the order of gender discourse and the power relations inherent in this hierarchy, has led to the inferiority of women and then their resistance to the superiority of men. Modern and traditional femininity not only contrast with each other, but on the other hand, the feminine sign is also represented in front of traditional and modern male subjects.

    Keywords: Critical discourse analysis, women, cinema, inferiority, resistance
  • Mahboubeh Shabani Jafroudy, Seyedehmamak Salavatian *, Alireza Nikouei, Samereh Asadi Majreh Pages 219-249

    The archetype in the collective human psyche motivates the performance of various actions in his spiritual mind, and more importantly, the present article seeks to find the connection between psychoanalysis and architecture, as the art is essence of human mind and psyche. Carl Gustav Jung, the inventor of the theory of analytical psychology and the developer of the theory of archetypes, considers architecture as the human psyche. He believes that all man-made phenomena have already imagined in the mind or psyche at first. The number of archetypes, as the main topic of this discussion, is a lot. This research focuses on the two archetypes of Anima and Animus;at first to find and collect the symbols of these archetypes in ethnic thoughts, rituals and beliefs and then to create their proper correspondences in the symbols of some of the most important components of traditional houses in the Central Plateau of Iran, including; Entrance complex, Central yard, porch, Hozkhane, room, Badgir, basement, Sardab and others. The present research has been carried out with the content analysis approach in the qualitative paradigm by inductive and deductive methods. The results show that there is a correspondence between the archetypal symbols of anima and animus and the spiritual themes embedded in the components of traditional houses. As the perfect human psyche has a two-dimensional nature, there is a balance between both feminine and masculine expressions in the whole supreme art of traditional house architecture.

    Keywords: Anima, Animus, Jung, Traditional Houses of the Central Plateau of Iran . Archetypal symbols
  • Akram Noori *, Homa Musa Nezhad Khabisi, Mahdi Keshavarz Afshar Pages 251-266
    The image of a woman as a human figure is one of the common motifs in nomadic carpets that are woven in different shapes and structures in different parts of the country and certainly has a symbolic and special meaning. The role of "nine women" is one of the designs in which the image of a woman is woven. In this research, carpets from three different tribes are examined. Researchers are looking for the type of female illustration in this category of Iranian handmade carpets and the relationship between this type of illustration and the appearance and social form of nomadic women. In fact, the type of clothing and makeup as one of the social norms for women in this study is examined. The main question of this research is as follows: to what extent is the type of female imagery in these rugs related to the structure that the nomadic community likes for its women as a norm, tradition and tradition in the form of clothing? This research is done in a descriptive-analytical method by collecting library and internet information. Women's clothing in Baluch carpets is close to the social clothing of Baluch nomadic women. Women's clothing in Kurdish carpets does not have the necessary resemblance to the social clothing of Kurdish nomadic women in Khorasan, and women's clothing in Afshar carpets bears no resemblance to women's clothing in Afshar nomads in Kerman.
    Keywords: Nomadic rugs, human motifs, images of women, traditional clothing, nomadic clothing
  • Mahtab Dadkhah *, Karim Hajizadeh, Behrouz Afkhami, Hibib Shahbazi Shiran Pages 267-287

    Historical texts to narrative men of the rulers and the great men of history, often less than ordinary people, especially women, have said. In fact, women, despite being half of human society and educators of men and the next generation, have had an undeniable influence on social relations, the preservation and perpetuation of traditions, customs and even political games in historical periods. But in most cases, for cultural reasons, less mention is made of their presence in society or defined in the shadow of men. Therefore, archaeological methods and the study of cultural materials are very valuable and useful for clarifying the subject and answering the existing gaps and questions. Because archeology has been using cultural materials to rebuild communities, culture and people's roles. The present article examines the miniatures of the Tabriz school as material evidence of the Safavid period and tries to compare the image of women presented in the texts of the Safavid period with the remaining images of them in the miniatures of the Tabriz school and the contradictions and similarities between discuss the two. Here the miniatures of Shahnameh of Shah Tahmasp, Khamse of Nizami and Haft Awrang of Jami showed that women in Safavid Tabriz School at the same time at least during that period, contrary to historical texts and a more active role in the community have been highlighted.

    Keywords: Women, Miniature, Tabriz School, Safavid, Safavid period
  • Elaheh Panjehbashi *, Fatemeh Doolab Pages 289-322
    Tiles as an intermediary medium for expressing art and transmitting the original and ancient features of Iran, which have become widely used to make the surfaces of Iranian and Islamic buildings. "Eram Garden" and "Zinat al-Muluk House" are among the oldest and most beautiful historical buildings in Shiraz. The tile decorations of these two buildings have a great variety of subjects and roles. The designs of the tiles, with precise and delicate performances with a color phenomenon, have a unique coexistence and eloquence that, like an illustrated notebook, show the characteristics and socio-political conditions of the Qajar period. The structure of each work is closely related to its content, which is included in a specific format. The structure of the motifs used in the tiles of Eram Garden and the house of Zinat al-Muluk indicates religious and epic narratives, the main theme of which is the role of a woman based on love and dramatic stories, which often has a historical approach. The motifs used in the tiling of Eram Garden and the house of Zinat al-Muluk are ancient Iranian-Islamic religious epics whose main subject is stories about the lives of prophets such as Prophet Suleiman the Prophet and Prophet Yusuf and the like. Also compare and analyze the similarities and differences of this model with Propp model. In the present study, while adapting Propp's morphology with the structure of these narratives, its religious-epic and epic self-works have been studied, which certainly did not exist in Propp's classification. The results indicate that epic and religious stories in these
    Keywords: Qajar, woman, Zuleikha, Propp, Morphology
  • Behrooz Mahmoodi Bakhtiari *, Zahra Shirvani Saadatabadi, Ahad Khaleghi Bolboluyi Pages 323-348

    In the history of Iranian traditional performances (especially the Siyāh-Bāzi), the presence and action of women has been extremely limited, and in some cases, totally done away with. Also, due to the lack of archival resources, there are very few documents available to reflect the presence of women in this field. However, there has recently been an upsurge in the presence of women during the post-revolutionary years, especially in the field of Siyāh-Bāzi and performing the role of Almās (Siyāh) as the leading character. The present article deals with the presence of women as Siyāh, which was not noticed in the pre-revolutinary Iran. The theoretical framework of this article is based on the postmodern feminist ideas, with reference to Judith Butler's ideas on "Gender identity" and "Cross dressing". We seek to show why women were not present in the Siyāh-Bāzi performances before the revolution, and how they have developed a new discourse in this field in the recent years. The results of this study show that being an "other" results in a sort of deconstruction and the emergence of a new phenomenon referred to as the emergence of a female Almās in a feminine discourse: A new discourse which is the result of turning to a new "other", together with the deformation of the traditional approaches. In other words, the cross dressing of Almās is the result of a challenge for gender equality.

    Keywords: feminism, Siyāh Character, Siyāh Bāzi, Iranian traditional performance, Postmodernism